Menu

ROȘII ROMÂNEȘTI, DE ANUL NOU

Cu putin ajutor de la natura, am putea avea pe mese de Anul nou tomate crescute in pamant romanesc. Vremea blanda de pana acum le-a dat curajul producatorilor de rosii din zona Buzaului sa spere ca vor avea ce recolta pana la sfarsitul lunii decembrie. Tomatele produse in solariile din comuna buzoiana Movila Banului ajung in toate pietele agro-alimentare din Bucuresti si Buzau. Unul dintre furnizori este Marius Cristea, un tanar care duce mai departe o afacere de familie. A produs primele rosii de Paste si spera sa prelungeasca perioada de recoltare pana la Craciun.

Daca vor rezista pana in iarna pe tarabe, tomatele romanesti se vor vinde mai scump. O stie si Dan Enache, fermier din Limpeziș, care detine o suprafata intinsa de tomate în solarii. A infiintat mai tarziu o parte din culturi, tocmai ca sa intarzie cat se poate de mult recoltarea. Este sigur ca va avea rosii si in decembrie si indrazneste sa spere ca va culege si inainte de sarbatorile de iarna.
Pentru a-și păstra cat mai mult vigoarea, rosiile din sere si solarii au nevoie de cat mai multa caldura si lumina de la soare, iar umiditatea trebuie tinuta moderata. La nevoie, fermierul din Limpezis va porni instalatia de incalzire pe centrala cu lemne, chiar cu riscul de a creste cheltuielile de producție.
În prezent, rosiile produse de legumicultorii din Buzău pleaca la en-gros cu 2 lei kilogramul si ajung la tarabe cu cel putin trei lei. În decembrie, pretul lor va fi cel putin dublu, peste cel al rosiilor din import.
Daca la tomate perioada de recoltare depinde de conditiile meteo, nu la fel este si la trufandale. Fermierii buzoieni au infiintat deja culturile de ridichi, spanac, usturoi, ceapa verde si salata, care vor ajunge de sarbatori pe mesele romanilor.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>