Menu

IOHANNIS ȘI DĂNCILĂ IN TURUL DOI

Primul tur al alegerilor prezidentiale ii trimite in cursa finala pe Klaus Iohannis si Viorica Dancila. Potrivit  Biroului Electoral Central,  după numărarea a 99,9% din voturi, prin centralizarea  a 18.740 de sectii de votare, ceea ce inseamna 8.678.072 de voturi, Klaus Iohannis se afla pe primul loc cu 36,6 la suta din voturi, urmat de Viorica Dancila, cu 23,8 la suta si apoi, la distanta mare, Dan Barna, cu 13,9 la suta.

Dacă la anunțarea primelor date exit-poll Dan Barna se arăta încrezător în șansele sale de a merge în Turul 2 împreună cu actualul președinte, Klaus Iohannis, acesta a recunoscut ca distanta dintre el si candidatul de pe locul doi nu mai poate fi recuperata, nici cu ajutorul voturilor din diaspora. De altfel, rezultatele partiale a voturilor romanilor din strainatate arata ca liderul USR nu a castigat nici in sectiile din diaspora, Klaus Iohannis capitalizand de peste doua ori mai multe voturi decat el.
Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Mircea Diaconu, candidatul independent sustinut de ALDE si Pro Romania, cu 9,2 procente si Theodor Paleologu, candidatul sustinut de PMP, care a obtinut 5,6 la suta.

Cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale va avea loc peste doua saptamani, adica pe 24 noiembrie. Romanii din diaspora vor avea din nou la dispozitiei 3 zile pentru a-si exprima optiunea electorala, de vineri 22 noiembrie, pana duminica 24 noiembrie. În aceste condiții, campania electorală începe la data de 15 noiembrie 2019 și se încheie la data de 23 noiembrie 2019, la ora 7.00.

Candidatul care a câștiga și turul II va trebui să mai aștepte aproape o lună pentru a-și prelua funcția deoarece mandatul de cinci ani al președintelui în funcție încetează pe 21 decembrie, data la care noul președinte ar trebui să depună jurământul de credință în fața Parlamentului.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>