Menu

VIOLENȚA ÎN ȘCOLI, UN FENOMEN ACUT

În România anului 2019, şcoala a devenit pentru unii dintre copii un chin. 3 din 10 copii sunt excluşi din grupul de colegi, 1 din 4 copii a fost umilit în faţa colegilor şi 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi, potrivit unui studiu sociologic naţional, care urmăreşte fenomenul de bullying. Este și motivul pentru care şcoala ar ar trebui să se implice în rezolvarea conflictelor apărute între elevi, dar mai ales, în prevenirea unor astfel de evenimente. Psihologii consideră că atât parintii, cât și profesorii ar trebui să fie prezenti in viata copiilor, sa afle problemele cu care cei mici se confruntă și le ofere modele demne de urmat. De asemenea, specialistii cred ca un rol foarte important in prevenirea actelor de violenta in școli il au cadrele didactice.

In multe situatii, unitatile de invatamant ascund incidentele apărute intre elevi. Specialistii atrag atentia că scoala este institutia care trebuie sa trateze cu maximă seriozitate cazurile de violenta, sa le prevenira si sa le combata.

Relatia părintilor cu copilul si construirea unor raporturi armonioase in cadrul familiei sunt foarte importante pentru dezvoltarea celor mici. Mai mult, parintii trebuie sa comunice permanent cu minorii si sa-i incurajeze sa vorbeasca despre problemele cu care se confrunta, indiferent de natura acestora.  

Specialiștii mai cred ca ar trebui concepute programe de dezvoltare personala pentru elevi, ce pot fi implementate atat prin intermediul profesorului diriginte, cat si prin intermediul consilierului psiho-pedagogic arondat institutiei de invatamant.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>