Menu

GUVERNUL DECIDE SOARTA SALARIULUI MINIM

Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie este una dintre preocuparile principale ale noului guvern, dar si masura pe care romanii o asteapta sa fie pusa in aplicare.

Desi a anuntat ca salariul minim pe economie va creste din 2020, premierul Ludovic Orban a precizat că trebuie mai întai estimat efectul acestei creşteri asupra companiilor și asupra bugetului. Abia apoi măsura va fi discutată cu sindicatele și patronatele.

Reprezentantii guvernului spun si ca procentul de majorare a salariului minim va ține cont de creșterea economică din acest an, de inflație și de productivitate.

Inainte de a fi demis de la guvernare, fostul Executiv , condus de Viorica Dancila, a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern cu privire la următoarea creştere a salariului minim care ar fi trebuit aplicată de la 1 ianuarie 2020. În urma discuţiilor, fostul guvern susţinea că salariul minim pe economie ar trebui să fie de 2262 de lei şi, respectiv, 2.620 de lei pentru angajaţii cu studii superioare.

Această majorare nu poate fi însă susţinută de mediul privat de afaceri. Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, peste 85% dintre firme vor avea dificultăţi dacă salariul minim va creşte la valorile discutate de fostul guvern Dăncilă.

In prezent, aproximativ un milion și jumătate de persoane primesc salariul minim brut pe economie. Valoarea acestuia este acum de 2080 de lei, iar cei cu studii superioare primesc 2350 de lei.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>