Menu

A ÎNCEPUT POSTUL

Astăzi începe Postul Nasterii lui Iisus Hristos sau Postul Craciunului, asa cum este cunoscut de catre toti credinciosii. Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos presupune ajunarea timp de patruzeci de zile a Proorocului Moise, dar si postul patriarhilor din Vechiul Testament. La fel cum cei de atunci asteptau venirea Mantuitorului pe Pamant cu post si rugaciune, asa se cuvine ca toti credinciosii sa astepte si sa intampine prin ajunare venirea Fiului lui Dumnezeu nascut din Fecioara Maria.

Prin intermediul postului, Dumnezeu ne da posibilitatea curățării trupesti si sufletesti.

Conform credinței ortodoxe, postul este un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci, un mijloc de mântuire.

Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 25 decembrie. In acest post se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, in timp ce lunea miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>