Menu

VACCINARE GRATUITĂ ÎMPOTRIVA HPV

Vaccinarea gratuită a fetelor împotriva cancerului de col uterin începe din ianuarie 2020. Ministerul Sanatatii a anuntat ca primele 20.000 de doze de vaccin vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare la direcțiile de sănătate publică. Campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinare.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că Acordul Cadru încheiat cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2,1 milioane, în funcţie de cerere.

Vaccinarea impotriva cancerului de col uterin se face in cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, ai caror parinti au solicitat in anii 2017 si 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă.

Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin.

Descoperit în stadii incipiente, cancerul de col uterin poate fi tratat şi vindecat, cu refacere completă. Boala afectează în principal femeile de vârstă activă, de 15-45 ani.

Potrivit datelor Intitutului National de Sanatate Publica, Romania se situeaza pe primul loc in Europa la incidenta cancerului de col uterin.

Anual peste 4.000 de romance sunt diagnosticate cu aceasta boala, iar mortalitatea din aceasta cauza este de patru ori peste media europeana, cu aproape 2000 de decese pe an.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>