Menu

CAMPIONII EUROPEI LA CHELTUIELILE CU MÂNCAREA

Romanii cheltuiesc cei mai multi bani pe mancare, tara noastra ocupand si la acest capitol un loc fruntas in Europa.  Mai exact, cheltuim de două ori şi jumătate peste media celorlalte state din Uniunea Europeană. Un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, arata ca in fiecare lună, peste 50 la sută din veniturile unei familii se duc doar pe alimente şi pe întreţinerea locuinţei. Un britanic, de exemplu, consumă doar opt la sută din venitul lunar pe alimente şi băuturi nonalcoolice, un neamţ aproape 11 la sută, un italian 14 la sută, în timp ce un român alocă aproape 28 la sută doar pentru acest tip de cheltuieli. Pe lângă alimente, romanii platesc mult şi pe rate, chirii, facturi şi carburanţi şi le rămân prea puţini bani pentru serviciile medicale sau pentru educaţie. In 2018, o familie cu un copil avea nevoie de peste 1800 de lei pentru cheltuielile cu alimentaţia şi cu încălzirea locuinţei. Anul acesta, aceeaşi familie are nevoie de peste 1900 de lei. Un singur român are nevoie de aproape 750 de lei pentru un trai minim decent, arată Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii. Un sfert din populaţie nu dispune, însă, de această sumă.

Mai mult decat atat, puţini sunt cei care ştiu cum să-şi administreze veniturile. Desi in ultima perioada, oamenii au castigat in medie, mai multi bani, in loc sa economiseasca, dimpotriva, au cheltuit mai mult si s-au indatorat mai mult.

Consumul mare de alimente a dus şi la un deficit comercial record. Importăm cu 25% mai multe bunuri faţă de anul trecut.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>