Menu

ROMÂNII , DIN NOU LA URNE

S-a dat startul rundei finale pentru alegerea presedintelui Romaniei. Cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale ii aruncă in lupta pentru functia supremă in stat, pe cei doi castigatori ai primului tur, Klaus Iohannis, sustinut de Partidul National Liberal, si pe Viorica Dăncilă,  candidata Partidului Social Democrat. Ca şi în primul tur, românii din afara ţării au la dispoziţie trei zile pentru a vota la urne în cele 835 de sectii de votare.  In Romania, alegatorii merg la urne, duminica, intre orele 7.00 si 21.00, in cele peste 18 500 de sectii de votare,  care vor fi deschise.

Potrivit Autoritatii Electorale Permanente numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale este 18.217.156 de cetățeni.

Primii romani care si-au exprimat deja optiunea electorala sunt cei din strainatate, la sectiile care s-au deschis deja, in Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, China, Malaezia şi Singapore. Scrutinul pentru diaspora a inceput astazi, la ora locala 12, si se va incheia duminica, la ora locala 21.00, cu posibilitatea de prelungire a programului pana la ora 24.00, pentru cei care sunt in sectia de votare sau in asteptare, la coada.

Odata ajuns in sectia de votare, alegatorul va prezenta  actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitate și validarea alegătorului, acesta se va deplasa înspre membrii biroului electoral al sectiei. După semnarea pe lista electoral, alegătorii vor primi un buletin de vot si o stampila, cu care vor merge in cabina de vot pentru a-și exprima optiunea. Ștampila cu menţiunea “VOTAT” trebuie aplicată pe patrulaterul care corespunde candidatului dorit. Dupa introducerea buletinului in urna, alegătorii vor restitui stampila si vor primi inapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT”  sau un timbru autocolant.

In primul tur al alegerilor prezidentiale, de pe 10 noiembrie, Klaus Iohannis a obtinut 37,82 la suta din voturile romanilor, iar Viorica Dancila, 22,26 %.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>