Menu

DIN NOU LA URNE

Astăzi, dimineață, s-a dat startul rundei finale pentru alegerea presedintelui Romaniei. Cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale ii aruncă in lupta pentru functia supremă in stat, pe cei doi castigatori ai primului tur, Klaus Iohannis, sustinut de Partidul National Liberal si pe Viorica Dăncilă,  candidata Partidului Social Democrat. Ca şi în primul tur, românii din afara ţării au avut la dispoziţie trei zile pentru a vota la urne în cele 835 de sectii de votare.

In Romania, alegatorii merg la urne, astăzi, intre orele 7.00 si 21.00, in cele peste 18 500 de sectii de votare din țară, care vor fi deschise.

Odata ajuns in sectia de votare, alegatorul va prezenta  actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitate și validarea alegătorului, acesta se va deplasa înspre membrii biroului electoral al sectiei. După semnarea pe lista electoral, alegătorii vor primi un buletin de vot si o stampila, cu care vor merge in cabina de vot pentru a-și exprima optiunea. Ștampila cu menţiunea “VOTAT” trebuie aplicată pe patrulaterul care corespunde candidatului dorit. Dupa introducerea buletinului in urna, alegătorii vor restitui stampila si vor primi inapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT”  sau un timbru autocolant.

Potrivit Autoritatii Electorale Permanente numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale este 18.217.156 de cetățeni. În județul Buzău, la alegerile de astăzi sunt deschise 426 de secții de vot, la care sunt aşteptaţi 381.957 de cetăţeni cu vârsta peste 18 ani.

In primul tur al alegerilor prezidentiale, de pe 10 noiembrie, Klaus Iohannis a obtinut 37,82 la suta din voturile romanilor, iar Viorica Dancila, 22,26 %. În județul Buzău, în primul tur, de pe  10 noiembrie şi-au exprimat opţiunea la urne 183.217 votanţi dintre cei 382.091 buzoieni cu drept de vot. Prezenţa la vot, în județul Buzău, a fost cu puţin peste media naţională din 2019 şi cu circa 5 procente sub cea din 2014.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>