Menu

AMENZI RUTIERE MAI MARI, DE LA 1 IANUARIE

Amenzile rutiere vor creste masiv de la 1 ianuarie! Asta pentru ca decizia de plafonare a punctului amenda nu va mai fi pastrata, ceea ce inseamna ca valoarea acestuia va ajunge la 223 de lei, fata de 145 cat este acum.

Punctul-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe țară, iar in prezent este plafonat la 145 de lei, de când salariul minim era 1.450 de lei. Pentru ca ultima plafonare expira la 31 decembrie anul acesta, punctul-amendă ar putea ajunge la 1 ianuarie, la 223 de lei, având în vedere că Executivul va majora salariul minim pe tara, cel mai probabil la 2230 de lei. Dacă punctul-amendă  ajunge la 223 de lei, cea mai mică amendă ar fi de 446 de lei, față de 290 de lei, cât e acum, iar cea mai mare, pentru persoanele fizice, ar fi de 4.460 de lei, față de 2.900 de lei, cât este acum. Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru companii.

Singurii carora le vor fi aplicate amenzi mai mici vor fi biciclistii. Un proiect de lege adoptat ieri de deputați stabileste ca  amenzile contravenționale pentru bicicliști vor trece de la clasa de sancțiuni III la clasa a II-a. Acest lucru înseamnă o scădere a amenzilor de la șase-opt puncte-amendă la patru-cinci. În prezent, amenzile contravenționale aplicate bicicliștilor sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei, iar după schimbarea clasei de sancțiuni acestea vor fi cuprinse între 580 și 725 de lei.

Totuși, nu toate sancțiunile contravenționale aplicate bicicliștilor vor fi încadrate într-o clasă de sancțiuni mai mică. Mai exact, amenzile reduse nu se vor aplica și bicicliștilor care nu respectă regulile privind dotarea bicicletelor la circularea pe timp de noapte, a circulației pe autostrăzi, dar nici celor care nu au bicicletele dotate și cu alte sisteme și dispozitive, care nu respectă indicațiile polițistului.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>