Menu

5 % DIN PIB ȘI VOUCHERE PENTRU EDUCAȚIE

Rezultatele testelor PISA, care au arătat că in Romania analfabetismul functional este de 44 la suta, în creştere cu 5 procente faţă de 2015, i-au facut pe oficiali sa anunte primele masuri pentru combaterea acestui fenomen. Reprezentantii Executivului  promit  că Educaţia va primi anul viitor un buget de minimum 5% din PIB. Tot de anul scolar viitor, părinţii ar putea primi pentru copiii vouchere pentru after-school printr-un proiect cu finanţare europeană.

Voucherul va fi acordat părintilor prin Consiliul de Administraţie al şcolii la care învaţa copilul său prin Inspectoratele şcolare. Desi  valoarea tichetului nu este încă stabilită, in prezent taxa de after school din mediul privat variază în prezent de la un oraş la altul si este in medie de 1000 de lei pe luna.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că vrea să schimbe  si modul în care sunt formaţi profesorii. Rezultatele slabe de la testele PISA arată ca profesorii sunt şi ei slab pregătiţi sau predau după metode învechite. Ca să ajungă la catedră, viitorii profesori nu vor mai face ca acum module pedagogice în facultăţi, ci masterat didactic, adică un an şi jumătate de psihologia copilului, plus pedagogie practică şi teoretică. Programul este în Lege încă din 2011, dar nu a fost aplicat niciodată.

In prezent singurul proiect european major este CRED, de 42 de milioane de euro, prin care se încearcă pregătirea a 55 de mii de profesori în cascadă, prin formatori care să pregătească la rândul lor alţi formatori. Peste 900 de cadre didactice au fost antrenate să predea după metode noi.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>