Menu

ADOPTAREA BUGETULUI PRIN ASUMAREA RASPUNDERII

Guvernul Orban ar putea marca o premieră după 1989:  adoptarea bugetului pentru 2020, prin asumarea raspunderii. Și asta deoarece premierul Ludovic Orban vrea in primul rand ca  legea să fie gata până la finalul acestui an.

Numai că timpul rămas este extrem de scurt, așa încât una dintre variantele luate în calcul ar putea fi  chiar angajarea răspunderii în fața parlamentului. Ideea nu e însă agreata nici de PSD și nici de unii parteneri de guvernare ai liberalilor. Președintele Klaus Iohannis consideră, totuși, că această variantă este constitutionala.

Partidul Social Democrat este hotărât să vină în parlament cu amendamente la buget. Potrivit unor surse, social-democrații vor să grăbească aprobarea tuturor proiectelor promovate de liberali când erau în opoziție, care presupun mai ales creșterea cheltuielilor în diferite domenii.

Potrivit Constituției, angajarea răspunderii înseamnă că guvernul vine în fața parlamentului cu un proiect, nu mai au loc dezbateri și, dacă în termen de trei zile nu este depusă o moțiune de cenzură, proiectul este considerat adoptat.

Lipsa dezbaterilor pe buget nu e privita însă cu ochi buni nici de partenerii de guvernare ai liberalilor.

Până acum, niciun guvern nu a trecut bugetul prin procedura asumării răspunderii, ci prin procedura clasică de dezbatere și vot.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>