Menu

CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL AR PUTEA FI INTERZIS

Pensionarii nu vor mai putea fi angajaţi în sistemul public. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că se lucreaza la un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat, proiect care va fi finalizat pe măsură ce vor fi strânse toate informaţiile legate de cei care ar putea fi vizaţi.

„Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru a menţionat că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o „propunere coerentă”, pentru a decide asupra formei finale şi a modului de promovare a legii.

Premierul Ludovic Orban s-a declarat de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat, argumentând că nu este normal ca persoane care s-au pensionat şi primesc pensie să beneficieze şi de un venit din sistemul public.

Acesta a dat exemplul politistilor, care s-au pensionat la 40-50 de ani, iar apoi s-au reangajat în structurile Ministerului de Interne, încasând atât pensie, cât și salariu.

Potrivit ultimelor date ale Casei de Pensii, in Romania sunt aproape 160 de mii de persoane pensionate, dar care sunt in continuare angajate in sistemul public.

Reprezentanții pensionarilor propun ca anumite categorii să nu mai beneficieze de condiții avantajoase de pensionare la vârste la care cei mai mulți sunt în puterea muncii.

În decembrie 2008, Guvernul Boc a blocat cumulul unei pensii de peste 1500 de lei cu un salariu de la stat, însă judecătorii CCR au decis că ordonanța este neconstituțională.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>