Menu

ROMÂNII, PRIMII LA CHELTUIELILE CU MANCAREA

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana cand vine vorba de procentul alocat cheltuielilor pentru mancare si bauturi racoritoare.

Potrivit statisticilor, avem cele mai mici venituri din Uniune, dar și cele mai mari creșteri de prețuri, iar cei mai multi bani dam pe alimente. Daca in medie, europenii cheltuie  doar 12 lei dintr-un buget de  100 de lei, romanii aloca 28 de lei pentru mancare ceea ce inseamna 27,8% din totalul cheltuielilor lor de consum.

Gospodăriile din Uniunea Europeană  au alocat anul trecut 12,1% din cheltuielile lor totale de consum pentru ″alimente şi băuturi nealcoolice″.

În statele membre ale UE, cel mai ridicat procentaj din cheltuielile totale de consum alocat pentru “alimente şi băuturi nealcoolice” s-a înregistrat anul trecut în România, cu 27,8%, urmata de  Lituania, cu  aproape 21 la suta si  Estonia -19,6%.

În ultimii zece ani procentul cheltuielilor totale de consum alocat pentru “alimente şi băuturi nealcoolice” a scăzut sau a rămas stabil în majoritatea statelor membre, iar cel mai semnificativ declin, de aproape 4 puncte procentuale, s-a înregistrat în Lituania, Polonia şi Malta. La polul opus, cu cea mai mare crestere a cheltuielilor, de peste un punct procentual, se afla Cehia si Slovacia.

In 2018, in Romania, o familie cu un copil avea nevoie de peste 1800 de lei pentru cheltuielile cu alimentaţia şi cu încălzirea locuinţei. Anul acesta, aceeaşi familie are nevoie de peste 1900 de lei.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>