Menu

CÂT CHELTUIE ROMANII DE SARBATORI?

Un roman cheltuieste de sarbatori aproape 1200 de lei, echivalentul a 250 de euro, sub media europeana, unde  bugetul mediu pentru cumparaturile de Craciun si Revelion este de 460 de euro. Din cei 1200 de lei, 477 lei sunt destinați cheltuielilor pentru bunurile alimentare, în timp ce pe cadouri românii aloca, în medie, 403 lei. Restul de buget se distribuie între brad -172 lei și decorarea acestuia 137 lei. Pe regiuni, locuitorii din Dobrogea și București sunt dispuși să cheltuie mai mult decât media națională, în timp romanii din vestul tarii sunt mai cumpătați. Tinerii sub 25 de ani au declarat că vor cheltui cu aproximativ 30 lei mai mult pentru mâncare decât cei peste 55 de ani și în jur de 92 lei mai mult pe cadouri.

Supermarketurile și hipermarketurile sunt prima alegere a românilor pentru a-și face cumpărăturile alimentare, 93,5% dintre ei alegând această variantă.

Pe locul doi este piața agroalimentară, aleasă de aproape 40% dintre respondenți, cu o pondere mai mare în cazul celor peste 55 de ani. Magazinele online sunt preferate de cei sub 25 de ani, în timp ce procentul celor care se aprovizionează de la rudele de la țară e în scădere de la an la an, situându-se în jurul valorii de 10% la nivel național.

În ceea ce privește cadourile, românii încă preferă magazinele fizice, atât pe cele de sine stătătoare, cât mai ales pe cele din mall-uri. Patru din zece români cumpără cadouri online, iar unul din patru oameni aleg târgurile de cadouri, mai ales cei în vârstă.

Sărbătorile de iarnă nu sunt doar despre cumpărături și mâncare. Timpul petrecut cu familia este important pentru români, 85% dintre respondenți declarând că se bucură de întâlnirile cu rudele și prietenii. Față de un studiu similar de acum trei ani, procentul brazilor naturali tăiați este în scădere,  iar oamenii sunt dispuși să cheltuie mai mult pentru cumpărarea și împodobirea bradului.

Studiul a fost realizat în perioada 6-15 decembrie pe un eșantion reprezentativ de adulți din mediul urban.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>