Menu

CE BEAU ROMÂNII

Românii cheltuie circa 15 lei săptămânal pe alcool, consumând în principal bere şi vin, iar surprinzător de mulţi – chiar şi orăşeni – îşi fac alcool singuri. Asta arată un studiu recent care plasează țara noastră printre primele națiuni ale lumii, atât la producţia cât şi la consumul de alcool.

Potrivit sondajului, aproximativ o treime dintre români preferă berea, în general cea produsă în unităţi industrial, dar există un interes în creştere şi pentru cea artizanală, bărbaţii fiind principalii consumatori. Pe locul doi se situează vinul liniştit, ales de unul din cinci români, urmat îndeaproape de cidru, care este preferat mai mult de către femei, probabil datorită conţinutului mai mare de zahăr şi prin diversitatea aromelor. Spirtoasele, atât cele autohtone cât şi cele de import trezesc interesul a doar 3-7% din populaţia urbană. Acest rezultat este destul de surprinzător pentru o ţară în care pălinca face parte din ospitalitatea caracteristică şi în care mulţi locuitori din mediul urban consumă cocktailuri. Aproape un sfert dintre respondenţi au declarat că nu beau.

Ceea ce este surprinzător pentru locuitorii mediului urban este procentul relativ mare, de 19%, care declară că băuturile alcoolice pe care le consumă provin din producţie proprie. Un procent similar există şi în cazul celor care îşi achiziţionează băuturile alcoolice de la rude, prieteni sau producători individuali.  În ceea ce priveşte frecvenţa de consum, cei mai mulţi români consumă o băutură alcoolică o dată pe săptămână, cel mai probabil în weekend, acest procente fiind chiar mai mari în rândul celor sub 35 de ani. În jur de 20% beau de 2-4 ori pe săptămână.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>