Menu

CARDURI DE IDENTITATE, DE LA VARSTA DE 12 ANI

Cărţile de identitate ale românilor vor fi schimbate, din vara anului urmator! Documentele vor arăta ca un card bancar şi ar urma să conțină date precum un certificat digital pentru semnătură electronică și datele biometrice ale titularului, adică imaginea facială şi amprentele a două degete.

Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu la vârsta de 12 ani şi chiar înainte, opţional, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali.

Conform unui regulament al Uniunii Europene, autorităţile sunt obligate să schimbe cartea de identitate până la data de 2 august 2021. În acest sens a fost pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă, potrivit caruia românii vor putea opta pentru o carte de identitate simplă sau una electronică.

Noile carti de identitate vor fi valabile șase ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani; 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani si vor avea valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Documentul va avea și „funcționalitatea de card de sănătate”, prin urmare, deţinerea actualului card de sănătate nu va mai fi utilă sau necesară.

In prezent, doar cetatenii din Belgia şi Germania au carti de identitate electronice, cu aceste elemente de securitate.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>