Menu

ALEGEREA PRIMARILOR IN DOUA TURURI?

Guvernul isi va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Premierul Ludovic Orban a precizat că mulți primari nu au nicio performanță în administrarea localităților, însă și-au rezervat această poziție datorită sistemului de vot și alegerea într-un singur tur de scrutin.

Si presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat sprijinul in demersul facut de guvern, precizand ca este o decizie corecta, democratica si normala. Mai mult decat atat, seful statului va solicita Parlamentului sa se intruneasca in sesiune extraordinara.

Social-democraţii se opun revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, deoarece modificarea legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri ar fi neconstituţională şi contravine recomandărilor din Codul de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democrații vor depune moțiune de cenzură, iar primii parteneri la acest demers sunt cei de la UDMR.

Intrebat daca schimbarea legii electorale, in acest moment, contravine normelor in vigoare, seful statului, Klaus Iohannis, a declarat ca modificarea este in favoarea alegatorului si nu in sensul restrangerii optiunilor acestuia.

Alegerea primarilor în două tururi presupune organizarea unui al doilea tur de scrutin, la două săptămâni după primul, în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritatea de voturi. În cel de-al doilea tur de scrutin intră primii doi candidaţi în ordinea numărului de voturi.

Legea electorală privind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a fost modificata printr-o iniţiativă legislativă propusă de PD-L, în anul 2011, iar de atunci este ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>