Menu

CLIMA ATIPICĂ SCUMPEȘTE LEGUMELE

Seceta, căldura nefirească și lipsa zăpezii în miez de iarnă ne vor scumpi legumele la primăvară. Este avertismentul agricultorilor care estimează majorări cu 20% a prețurilor.

Un producător buzoian a adus în piață verdețuri recoltate cu numai o zi înainte din solarii. Se plânge că schimbările bruște de temperatură îi strică repede marfa pe care a obținut-o cu multă trudă și investiții mari. Spune că doar o scumpire a produselor i-ar mai ține afacerea pe linia de plutire.
Cartofii se vor scumpi și ei cu 10-15%, până la apariția celor de cultură nouă, spun producătorii. Cauza o reprezintă reducerea stocurilor din depozite. Acum, cartofii se vând în Buzău cu până la 2,5 lei kilogramul.
Pe lângă efectele schimbărilor climatice, creșterile de preț vor mai fi influențate și de majorarea salariilor, care cresc costurile cu forța de muncă. O simte pe propria piele și Mircea Tatu, cultivator de tomate din județul Buzău.
Buzoianul va scoate în martie primele roșii crescute în sol românesc. Vor fi mai gustoase și mai sănătoase decât cele din import, însă mai scumpe pentru că au nevoie de multă căldură, care costă.
Clima atipică afectează și grâul, astfel că și prețul pâinii s-ar putea majora. Cerealele semănate în toamnă au răsărit, au înverzit, dar acum nu au apă. Trebuie să stea sub un strat de zăpadă ca să nu înghețe. Alte cauze ale creșterii prețului la mâncare, in 2020, vor mai fi majorarea lefurilor la bugetari și creșterea cu 40% a pensiilor. Acestea vor duce la rândul lor la creșterea inflației, adică se vor vedea în prețuri mai mari.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>