Menu

ANUL “FLORICA CRISTOFOREANU”

2020 va fi un an bogat în evenimente culturale la Rm Sărat. Anul cultural 2020 este dedicat artistei lirice Florica Cristoforeanu, de la a cărei trecere în neființă se împlinesc 60 de ani. Autoritățile și instituțiile de cultură din Rm Sărat vor omagia, însă, pe parcul acestui an și alte personalități ale vieții culturale: scriitorul Stelian Cucu și pictorul Petre Iorgulescu Yor.

Centrul Cultural ,, Florica Cristoforeanu” și-a propus să toarne în bronz bustul sopranei, existent în prezent în instituție și să-l amplaseze în Parcul Grigore Vieru, pe o alee dedicată personalităților din Rm Sărat. Acolo urmează să fie amplasat și bustul lui Octavian Moșescu, o altă personalitate marcanta a culturii ramnicene, omagiat în 2019.

Un important eveniment dedicat artistei Florica Cristoforeanu va avea loc la începutul lunii martie, când Centrul Cultural va găzdui Concursul de muzică clasică ,,Drumul spre celebritate”, ajuns la cea de-a X a editie. Câșigătorul acestei ediții va primi trofeul ,,Florica Cristoforeanu”.

Florica Cristoforeanu s-a născut într-o familie mixtă, tatăl său, Vasile Cristoforeanu, fiind din Râmnicu Sărat iar mama, Annina Rossi, italiancă. Din copilărie a luat lecții de pian și canto, în orașul natal, continuând studiile la București, unde familia s-a mutat după moartea tatălui, dar și la Milano, locul unde a debutat în operetă. După un deceniu de operetă italiană și românească și o retragere precoce, a debutat în operă, la insistențele dirijorului Tullio Serafin. Astfel, începând cu anul 1922, Florica Cristoforeanu  a avut roluri principale în aproape 50 de piese, jucând în opereta românească, opereta și opera italiană, la Roma, Milano, Genova, San Carlo. Soprana a făcut numeroase turnee în America, Portugalia, Bulgaria, Danemarca și Norvegia și a avut numeroase prezențe pe scenele românești, până în 1940. În 1948, ea s-a mutat în America de Sud, unde a trăit până la moartea sa.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>