Menu

CUM DIFERENTIEM GRIPA DE RACEALA?

Cazurile de gripă în rândul copiilor s-au inmultit si in tot mai multe unitati de invatamant cursurile au fost suspendate, de teama raspandirii virusului. Cele mai multe scoli si gradinite care au fost inchise sunt in Bucuresti, dar si in Buzau, Timisoara si Cluj.

Ingrijorati, unii parintii prefera sa isi ţină copiii acasă, deşi nu sunt bolnavi, tocmai pentru a nu se imbolnavi la scoala. Medicii atentioneaza ca la primele semne de raceala, parintii sa se prezinte cu copiii la cabinetele medicale.

Deşi, la prima vedere, răceala şi gripa au manifestări comune, fiecare are particularităţi ce le diferenţiază una de cealaltă.

Principalul mod de diferenţiere a răcelii şi gripei constă în faptul că cea dintâi afectează pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe de afectare a organismului.

De foarte multe ori, tusea, strănutul sau durerile în gât nu ne pot indica exact dacă este vorba despre o gripă sau despre o simplă răceală.

În cazul răcelii, aceasta debutează cu stari de oboseala, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistentei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.
În cazul gripei – debutul este brusc şi violent. Febra, de 39-40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscata, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Tinand cont de perioada anului in care ne aflam,  de obicei, răceala poate fi contractată pe tot parcursul anului, în special vara. Gripa, în schimb, este mult mai des întâlnită în intervalul noiembrie-februarie, deoarece sistemul imunitar este sensibil în sezonul rece şi organismul necesită o îngrijire mai atentă.

Vaccinarea ramane principalul mijloc de prevenire a gripei si a complicatiilor sale. Totodata pentru prevenirea bolilor respiratorii trebuie sa tinem cont  de cateva masuri suplimentare.

Acoperiti-va nasul si gura cu un servetel atunci cand tusiti sau stranutati si apoi aruncati servetelul dupa utilizare. Spalati-va mainile des cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. Evitati contactul cu oamenii bolnavi, dar si spatiile aglomerate unde riscul de imbolnavire creste.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>