Menu

ÎMPOTRIVA TRASEISMULUI ELECTORAL

Guvernul intentioneaza sa puna capat traseismului electoral, odata cu modificarea regulilor alegerilor locale. Mai exact, românii care îşi iau viză de flotant cu 90 de zile sau chiar mai puţin înainte de data alegerilor nu vor mai putea să voteze la noua adresă. La ultimele alegeri locale, sute  de comune au folosit cu succes practica transferului de electori dintr-o localitate în alta.

Guvernul liberal sustine ca metoda „flotantul” este folosită îndeosebi în localitățile mici, acolo,unde  bătălia între favoriții la scaunul de primar se tranșează „la mustață”. Au existat  localitati unde  transferul masiv de flotanți a făcut ca populatia să crească cu 70%.
Cei de la USR contesta decizia si susţin că liberalii nu i-au consultat înainte. Ei spun ca o astfel de masura ii va opri pe studentii din marile orase sa voteze.

Potrivit datelor guvernului și ale societății civile, în 2016, peste 70.000 de persoane şi-au schimbat domiciliile sau reşedinţele în preajma alegerilor, cu aproape 75% mai mult faţă de un an în care nu au loc alegeri.

Miercurea viitoare este programată sesiunea extraordinară prin care Executivul ar trebui să îşi angajeze răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi, inclusiv asupra acestei prevederi. Opoziţia are trei zile să depună moţiune, iar social-democraţii iau în calcul contestarea proiectului.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>