Menu

VACILE COMUNICĂ ÎNTRE ELE

Vacile comunică între ele. Este ceea ce atestă un studiu realizat de Universitatea din Sydney, care arată că vacile își folosesc mugetul pentru a-i ajuta să mențină contactul cu efectivul și să exprime emoție, împerechere sau suferință. Îngrijitorii cirezilor din Buzău au auzit și ei despre descoperirea australienilor. Ion Șerbănică îngrijește vaci de când se știe. A ajuns să creadă că le înțelege fiecare gest și muget. Când sunt tăcute, înseamnă că au ce le trebuie, apă și mâncare. Dacă sunt agitate și zgomotoase, omul nostru știe că trebuie să găsească repede motivul de neliniște. Ar putea fi o suferință ce trebuie tratată urgent.
Bărbatul care îngrijește vaci de peste 30 de ani tratează animalele ca pe niște prieteni. Spune că cireada are, precum o comunitate umană, momente bune și rele. Sentimentul matern este la fel de puternic și în lumea animalelor.
După ce au luat peste 300 de mostre audio, cu ajutorul unor programe de analiză acustică, cercetătorii australieni au stabilit că văcuţele pot să ofere o serie de indicii legate de diferitele stări şi sentimente pe care le experimentează: emoţie, excitare sau stres. Analizarea sunetelor produse de către văcuţe a relevat că acestea prezintă emoţii şi stări pozitive atunci când se află în perioada de reproducere sau atunci când urmează să fie hrănite. În mod evident, cercetătorii au stabilit că stările negative pot fi asociate cu lipsa hranei şi atunci când vacile sunt izolate fizic şi vizual de restul turmei.
Oamenii de ştiinţă speră că descoperirile lor vor fi folosite de către fermieri pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii văcuţelor. Studiul a fost publicat în publicația Scientific Reports.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>