Menu

CEL MAI MARE DEFICIT DE MEDICI

România este printre ţările cu cel mai mare deficit de personal medical. Mai mult decat atat, criza de medici este  agravată, in aceasta perioada, si de asaltul bolnavilor la unităţile de Primiri Urgenţe

Romanii  care la primul semn de febră asaltează, inutil, unităţile de Primiri Urgenţe pun presiune şi mai mare pe spitalele care suferă din cauza deficitului uriaş de personal. Cea mai mare problemă este la unităţile din ţară, unde medicii nu se prea inghesuie la angajări, deşi, acum, salariile sunt mult mai mari. Cei mai mulţi caută posturi în marile centre universitare, pentru ca acolo au ce le trebuie pentru a practica medicina. În marile centre universitare, este însă foarte greu să prinzi un post. Mulţi tineri, chiar foarte bine pregătiţi, lucrează ca persoane fizice autorizate, pe bani mai puţini, şi aleargă între spitale şi clinici private.

Potrivit Comisiei Europene, România e printre ţările cu cel mai mare deficit de personal medical. În 2017, aveam sub trei medici şi mai puţin de şapte asistenţi medicali la mia de locuitori, mult sub media europeană. Migraţia profesioniştilor pentru salarii şi condiţii de lucru mai bune a afectat accesul românilor la îngrijiri medicale.

După majorarea salariilor, exodul s-a mai redus. Colegiul Medicilor a inregistrat, anul trecut cereri din partea a aproape patru mii de doctori de a  profesa peste hotare, faţă de cinci mii, în alţi ani.

Pentru a mai reduce din deficit, ministerul a suplimentat locurile la rezidenţiat acceptandu-i si pe cei care au luat 60 la sută din punctaj.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>