Menu

EVENIMENT ISTORIC, DE ZIUA LUI BRÂNCUȘI

S-a scris istorie în Buzău, la împlinirea a 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Bustul avocatului Petre Stănescu, o lucrare a românului considerat cel important sculptor ai secolului XX, a fost repus pe soclul original din Cimitirul Dumbrava, în cadrul unei ceremonii la care au participat peste o sută de buzoieni.

Ansamblul funerar a fost realizat de Constantin Brâncuși chiar la Buzău, în anul 1914, în memoria avocatului Petre Stanescu, la comanda văduvei Elena Stănescu-Seceleanu.

Cele două sculpturi care compun ansamblul funerar au fost înlocuite în anii ‘50 de Statul român cu copii autorizate, care au fost însă furate din Cimitirul Dumbrava. În anul 2014, Rotary Buzău – o grupare exclusivistă de afaceriști locali – a repus pe mormântul lui Petre Stănescu o copie autorizată a statuii “Rugăciune” ce înfățisează o femeie care se roagă în genunchi. În 2016, Poliția a găsit cea de a doua sculptură furată, bustul avocatului Stănescu, care a fost oferită Muzeului Județean Buzău. Ca să prevină o nouă situație neplăcută, autoritățile locale au anunțat că Cimitirul Dumbrava este, de astăzi, cel mai bine păzit obiectiv din municipiul Buzău.

Tot ieri, în Cimitirul Dumbrava, a fost inaugurată „Aleea Constatin Brâncuși”. Un sobor de preoți a cinstit memoria marelui sculptor, dar și a avocatului Petre Stănescu și a soției sale, Eliza Stănescu-Seceleanu.

De asemenea, primarul Buzăului a prezentat două volume dedicate evenimentului. Este vorba despre „Buzău, orașul cu statui furate” de Nicolae Peneș, si „Cimitirul Dumbrava, o necropolă buzoiană impresionantă”, lucrare scrisă de Valeriu Nicolescu, Eduard Nicolescu, Marius-Adrian Nicoară și Valeriu Sușnea.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>