Menu

NEMUȚUMIȚI DE CO-PLATA LA R.C.A.

Intentia autoritatilor de a introduce un sistem de co-plata la RCA ii nemultumeste pe transportatorii din Romania. Potrivit modificarilor propuse, asiguratorul ar urma să plătească o parte din despăgubire, iar diferența să fie suportată de persoanele prejudiciate. Reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România atrag atenția că, dacă proiectul de lege ar fi adoptat în forma propusă de inițiatori, transportatorii vor fi nevoiți să aloce sume importante de bani pentru a acoperi diferențele dintre costurile de reparație și despăgubirile subevaluate care vor fi plătite de societățile de asigurări, pe baza propriilor calcule.

Se va ajunge la un sistem de co-plată în care asiguratorul va plati o parte din despăgubire, iar diferența va fi  suportată de persoanele prejudiciate, ceea ce este contrar principiului reparării integrale a prejudiciului.

În opinia acestora, noul proiect de lege va încuraja service-urile auto să folosească în procesul de reparație piese fabricate în China și din dezmembrări, fără acordarea garanției legale de 12-24 luni, va crește numărul cazurilor de muncă la negru, repararea autovehiculelor în service-uri neautorizate, evaziunea fiscală, reparații neconforme, care afectează în mod grav siguranța circulației pe drumurile publice și pun în pericol viața tuturor participanților la trafic.

Ca urmare, Confederația Operatorilor și Transportatorilor solicită inițiatorilor să retragă proiectul, întrucât  acesta încalcă prevederile Constituției României, dar și Legea Concurenței și Normele Europene.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>