Menu

CUM ACȚIONĂM PENTRU PREVENIREA CORONAVIRUSULUI

Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență au demarat campania de informare a populației din Romania privind coronavirusul. Autoritățile au făcut publice principalele măsuri recomandate pentru a ne putea proteja.

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată. Utilizarea mastii de protectie  ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă. Importanta este si durata de folosire a mastilor. Cu cat aceeasi masca este folosita o perioada indelungata de timp, cu atat va protejeaza mai putin, de aceea aceasta trebuie schimbata ori de cate ori s-a umezit. Dupa ce o indepartati de pe fata, trebuie sa va spalati obligatoriu pe maini.

Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform.

Si nu in ultimul rand, medicii recomanda sa nu luam medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va sunt prescrise.

Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsa intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 .

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>