Menu

BANI PENTRU ȘOMAJ TEHNIC ȘI SANCȚIUNI MAI ASPRE

Autoritatile romane au luat mai multe măsuri pentru a sprijini agentii economici, afectati de pandemia de coronavirus. Cea mai asteptata dintre ele este aceea ca Guvernul va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid temporar activitatea, 75% din salariu brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. De asemenea, vor fi puse la dispoziția IMM-urilor 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru. S-a decis de asemenea  să  se ramburseze TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei.

O alta decizie importanta este aceea de modificare a Codului Penal, in ceea ce priveste infractiunile care se petrec in contextul pandemiei de coronavirus, în sensul majorarii pedepselor pentru cei care nu respectă izolarea la domiciliu sau carantina. Mai mult, este introdusă o noua infractiune: „omisiunea de a da date” în cadrul anchetelor epidemiologice.

Guvernul a stabilit  si modul de acordare și de plată a zilelor libere acordate părinților pentru supravegherea copiilor, cu varsta de pana la 12 ani, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ. Zilele libere se acorda, la cerere, unuia dintre parinti, situatie in care angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Bugetul Ministerului Muncii a fost suplimentat cu 42 de milioane pentru centrele de carantină si au fost acordate 100 de milioane  pentru a putea susține  activitatea Ministerului de Interne.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>