Menu

ACCES LA INFORMAȚII ȘI PENTRU SURZI

Informațiile importante trebuie să ajungă și la noi. Este mesajul pe care îl transmit persoanele cu deficiențe de auz în plină pandemie de coronavirus. Dacă cei mai mulți dintre români aud mesajele transmise la TV, ei nu o pot face. Din acest motiv, buzoianca Ionica Tarău, interpret în limbaj mimico-gestual, a decis să ofere acces la informații importante și acestei categorii, prin intermediul său, dar și al altor persoane cu deficiențe de auz. Ea încearcă, astfel, să dea mesajelor o „voce” şi să ofere persoanelor cu deficiențe de auz „urechi vizuale”. Același lucru încearcă și Monica, studentă anul 3 la Jurnalism. Într-un filmuleț postat pe o rețea de socializare, tânăra le oferă surzilor, care au acces la internet și telefon, informații importante. În primul rând, ea îi sfătuiește pe surzi să stea în casă, pentru a se proteja de temutul virus.

Diversele atitudini ale românilor pot avea reflecţii distorsionate în comunitatea surzilor, însă odată informaţi, aceştia vor înţelege necesitatea cooperării cu autorităţile. În ultima ordonanță militară, emisă de către ministrul de interne Marcel Vela, se interzic deplasările de la domiciliu, cu câteva excepții, iar cei peste 65 de ani pot ieși la cumpărături sau la medic, doar între orele 11:00 și 13:00. Pentru a face acest lucru, românii trebuie sa aiba asupra lor o declarație pe proprie raspundere, sau o coala alba, unde pot scrie de mână, destinația si motivul deplasarii lor. Persoanele cu deficiențe de auz trebuie să aibă la ele, în permanență, buletinul, certificatul de handicap și această declarație, în caz că sunt oprite de către polițiști. Totodată, cei care din anumite motive sunt obligați să iasă din casa este obligatoriu să poarte masca și mănuși!

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>