Menu

ROMÂNIA, SCENARIUL 4 ÎMPOTRIVA COVID-19

Municipiul Suceava și opt comune limitrofe intră în carantină totală, potrivit unei ordonanțe militare, adoptate aseară. Decizia a fost luata dupa ce, aici, s-au raportat cele mai multe cazuri de imbolnaviri cu noul coronavirus, aproape 600 din cele peste 2000, raportate la nivelul tarii. Totodata, 13 dintre cazurile mortale noi s-au raportat la Suceava. Toate victimele cu vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani au fost internate în Spitalul Judetean de Urgență Suceava, în mai multe secții, iar decesele au fost înregistrate în perioada 22- 29 martie.

Astfel, orașul Suceava și 8 localități limitrofe, anume, Adâncata, Salcia, Ipoteşti, Bosangi, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei, se închid pe perioada stării de urgență, iar toate căile de acces sunt securizate de Poliție și Armată.

Tot de astazi, România prelungeşte pentru 14 zile măsura suspendării zborurilor spre şi dinspre Italia şi Spania.

Aceste prevederi  nu se aplică zborurilor de transport marfă, servicilor medicale de urgenţă, aterizărilor tehnice necomerciale.

Ordonanta Militara 5 a mai inclus o masura referitoare la sancționarea penală a cetățenilor care părăsesc zonele de carantină. Astfel, persoanele care părăsesc locul unde au fost carantinate vor relua ciclul de 14 zile, suportând cheltuielie şi vor răspunde penal. De asemenea, cei care vor ieşi în afara spaţiului de izolare vor intra în carantina 14 zile, vor suporta cheltuielile şi vor răspunde penal.

Odată cu depășirea pragului de 2.000 de infecții cu noul coronavirus, România intră în vigoare ceea ce autoritățile numesc scenariul 4 de mobilizare. Dacă până acum erau internaţi toţi cei depistaţi pozitiv cu Covid 19, de acum înainte cei cu forme uşoare de boală vor fi trataţi în afara unităţilor medicale: la domiciliu sau în centrele puse la dispoziţie de autorităţi. Ministerul Sănătății a anunțat că măsurile vor fi adaptate din mers, în funcţie de gravitatea situaţiei.

Tara noastra  a intrat în a cincea săptămână de luptă împotriva noului coronavirus, iar vârful epidemiei este aşteptat în Romania peste două săptămâni.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>