Menu

BUGETARII, 15 ZILE DE ȘOMAJ TEHNIC

Unii bugetari vor sta, cu rândul, câte 15 zile în șomaj tehnic. Masura a fost anuntata aseara de premierul Ludovic Orban, mecanismul urmand să fie finalizat sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

Primul ministru a explicat că măsura trebuie să asigure funcționarea instituțiilor, dar și să respecte regulile pentru reducerea riscului de răspândire a coronavirusului.

Potrivit acestuia angajaţii vor fi impartiti in două părţi egale, iar fiecare parte va mentine funcţionalitatea instituţiei publice. Jumătate dintre angajaţi vor lucra 15 zile, restul zilelor din lună urmând să fie intr-o forma de somaj tehnic, ceea ce inseamna ca vor fi platiti cu 75 la suta din salariul de incadrare. Această măsură va fi valabilă nu numai pentru administraţia centrală, ci şi pentru cea locală şi pentru toate instituţiile publice care nu sunt în subordinea guvernului, entităţi publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unităţi autonome.

Orban a precizat că nu sunt vizate instituţiile implicate în lupta împotriva coronavirusului si a nominalizat zona de sanatate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe si unităţi primiri urgenţe. De asemenea, exceptie de la aplicarea acestei masuri vor face si angajatii  Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, pompieri si poliţişti, dar si cei din zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Orban a menţionat că, în perioada de 15 zile, dacă va exista o persoană infectată, funcţionalitatea instituţiilor poate fi asigurată de ceilalţi angajaţi.

Ultimele  date publicate de Ministerul Muncii arată că peste 1 milion de români au fost trimiși în șomaj, de catre angajatori. Dintre aceștia, peste 950.000 au contractele de muncă suspendate, iar 190.000 sunt contracte  individuale de muncă încetate.

Cei mai mulți dintre cei care și-au pierdut locul de muncă sunt din domenii precum comerț cu ridicata și amănuntul, hoteluri și restaurante sau construcții.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>