Menu

SCENARIU DE IZOLARE, CONTROVERSAT

Un proiect al medicului Adrian Streinu Cercel care propune izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor a generat reactii negative in randul opiniei publice, dar si din partea Guvernului, care se dezice de astfel de idei și susține că nu au fost luate în discuție.

Managerul Institutului Matei Balș spune că a apărut o nouă categorie de risc, persoane cu varsta intre 40 si 65 de ani, si pentru care propune izolarea totală a acestora, acolo unde este posibil, în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă.

Primăriile şi Poliţia locală ar trebui să identifice persoanele cu loc de muncă şi care nu pot lucra de acasă şi să le elibereze adeverinţă de muncă.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat că nu ia în considerare acest proiect, iar in luarea deciziilor  referitoare la relaxarea măsurilor de restricție se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că nu susține varianta ca persoanele de peste 65 de ani să fie izolate pentru a evita contactul cu cei infectați cu COVID-19.

În schimb, acesta propune ca bolnavii de coronavirus asimptomatici sau cu simptome ușoare să fie puși în zone tampon.

Si doctorul Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a precizat ca este prea devreme sa se ia o decizie cu privire la aplicarea unor masuri de relaxare, cel putin in urmatoarele 7-14 zile, pentru a se vedea ce impact au avut zilele de dinaintea Pastelui, cand oamenii au mers in numar mai mare la cumparaturi, in supermarketuri sau la piata.  De asemenea, Arafat a precizat ca romanii  trebuie sa nu isi planifice activitati pentru 1 mai, pentru ca masurile de restrictie vor ramane si atunci valabile.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>