Menu

100 DE ANI DE LA TRIANON

Eveniment istoric memorabil, ieri, în amfiteatrul din Parcul Tineretului, din Buzău, unde autoritățile au marcat Centenarul semnării Tratatului de la Trianon. La festivitate au participat aproape 200 de buzoieni, în mare parte elevi și profesori, care au respectat normele de distanțare. Printre invitați s-au numărat senatorul Titus Corlăţean, dr. Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și actorul Dan Puric. Fiecare dintre invitați a subliniat importanța semnării actului istoric de la Trianon.

Domnitorul Alexandru Ion Cuza, evocat la eveniment chiar de către un strănepot de-al său, este cel o altă personalitate care a avut un rol esențial în Marea unire de la 1918.

Unii invitați au relatat detalii de culise din cadrul lucrărilor de la Trianon. Atunci, politicienii români, sprijiniți de Regina Maria, au avut misiunea, deloc ușoară, să ducă la împlinire un deziderat al românilor vechi de sute de ani.

Și Armata Română, prin jertfa sutelor de mii de ostați uciși pe front în Primul Război Mondial, a avut un rol decisiv în înfăptuirea unirii tuturor țărilor române.

Municipiul Buzău și Alba Iulia sunt singurele orașe din țară unde, ieri, au avut loc manifestări de amploare pentru a evoca momentul istoric 4 iunie 1920, Pactul de la Trianon.

Ieri, s-au împlinit 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit la nivel juridic internaţional încheierea păcii Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria la finalul Primului Război Mondial. Prin acest tratat internaţional s-a recunoscut ceea ce românii din Transilvania şi Banat au hotărât la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, unirea cu ţara mamă, România.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>