Menu

11 SALARII MINIME DIFERENȚIATE

Parlamentul a adoptat o lege care introduce salariul minim diferențiat pentru angajați, în funcție de pregătirea profesională. Potrivit actului normativ, vor exista 11 noi salarii minime, diferențiate în funcție de studii și postul ocupat, în loc de cele trei salarii minime din prezent: salariul minim pentru cei fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții.

În funcție de pregătirea pe care o are angajatul, cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, 2.230 de lei. Coeficientul pornește de la valoarea de 1, pentru muncitorii necalificați și ajunge până la valoarea 2, pentru cei care au doctorat. Astfel, un muncitor necalificat este plătit cu valoarea salariului minim brut – 2.230 de lei, cel care are școala profesională sau studii superioare va fi plătit cu 2.676 de lei, în timp ce un angajat care are studii superioare și o diplomă de masterat va ajunge la un salariu brut de cel puțin 4.014 lei. Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România nu susţine însă această diferenţiere a salariului minim pe economie şi solicită contestarea legii la Curtea Constituțională.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>