Menu

ASIMPTOMATICII COVID-19, IZOLAȚI LA DOMICILIU

Pacienţii COVID-19 asimptomatici vor fi izolaţi acasă, însă doar după 10 zile de spitalizare. Ministrul Sanatatii, Nelu Tătaru a explicat aseara că simptomele pot apărea şi în a cincea zi de la infectare şi de aceea pacienţii trebuie să fie supravegheaţi medical în spitale.

„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi( n.r. astăzi) voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie. Acest ordin va fi semnat  pentru a descongestiona spitalele”, a declarat ministrul Sănătăţii, la un post national de televiziune.

Nelu Tătaru a adăugat că ieşirea în comunitate a unui pacient pozitiv este o asumare care trebuie să vină şi din partea Ministerului Sănătăţii, dar şi a pacientului respectiv, în contextul în care in  România, in ultimele 10 zile, s-a inregistrat o transmisie comunitară accentuată.  Potrivit acestuia, cazurile care pun probleme sunt cele cu grade critice, care necesită un suport ventilator, iar terapia intensivă are datoria să poată prelua aceste cazuri.

Ministrul Sănătăţii a precizat că unii români au renunţat la măsurile de precauţie şi astfel a crescut numărul de noi imbolnaviri.

În aceste condiții, autorițile se gândesc să impună restricții particulare, pentru fiecare zona sau locatie unde se inregistreaza o crestere a cazurilor in comunitate.

Între timp, Institutul National de Sanatate Publica a introdus alte cinci țări pe lista așa-numitelor „state verzi”, de unde persoanele asimptomatice care sosesc în România nu mai trebuie să intre în carantină la domiciliul sau în izolare pentru 14 zile. Este vorba despre Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda și Franța.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis ieri si reluarea zborurilor spre și dinspre acestea.

Din 15 iunie s-a eliminat carantina și pentru persoanele care vin în România din alte 17 state, iar zborurile spre și dinspre acestea au fost reluate.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>