Menu

USTUROIUL DE RÂMNICELU, RECOLTĂ BOGATĂ

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar gândul ne fuge deja la bunătățile de Crăciun. Cum cele mai multe dintre delicioasele preparate din carne conțin usturoi, producătorii aromatei legume ne dau vești bune. Chiar dacă anul a fost păgubos pentru toate culturile agricole, depozitele din judeţul Buzău au destul usturoi românesc, gustos și iute, cât să ajungă până după Crăciun.
Râmniceanul Valentin Jecu produce usturoi dintr-un soi local, foarte gustos și cel mai aromat dintre sortimentele de pe piață. Pentru sfârșitul acestui an, fermierul a pus la uscat, în depozitele din Râmnicelu, peste 30 de tone de usturoi.
Usturoiul din noua recoltă a ajuns deja în piețe din Vrancea, Brăila, Galați și chiar Timiș. Este ambalat în plase de rafie, unde poate rezista multe luni în condiții minime de păstrare.
Anul acesta, Valentin Jecu a produs usturoi pe o suprafață de peste 20 de hectare de teren din comuna Râmnicelu. Localitatea de lângă Râmnicu Sărat este vestită în ţară pentru gustosul usturoi. Solul bun și priceperea generațiilor de cultivatori au făcut ca acest usturoi să capete multe calități.
Căpățânile de usturoi de Râmnicelu, cunoscut și ca “usturoiul călugăresc”, poate că nu arată la fel de bine ca usturoiul din Spania sau China, însă bucătarii știu cel mai bine cât de mult diferă la gust și iuțime.
Fermierii din Râmnicelu care se pregătesc să detroneze usturoiul de import, primesc ajutor de la specialiștii stațiunii de cercetare legumicolă Buzău. Aceștia au selectat usturoiul românesc din populațiile locale și urmează să-l omologheze, pentru a-i oferi protecție.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>