Menu

DEFINIȚIILE DE CAZ PENTRU COVID-19, ACTUALIZATE

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definiţiile de caz pentru coronavirus. De asemenea, a  stabilit că 14 categorii de persoane trebuie testate obligatoriu pentru COVID-19, si anume persoane simptomatice, contacții acestora, donatorii, medicii și asistentele, pacienții oncologici înaintea intervențiilor chirurgicale, cei care fac dializă, persoanele instituționalizate, de două ori pe lună, și personalul din centrele de îngrijire rezidențiale, o dată pe săptămână.

Rămâne valabil că orice persoană cu debut de febră, tuse, oboseală accentuată, dureri de cap, în gât sau musculare, grețuri, vărsături, pierderea mirosului sau a gustului, este considerată caz suspect de COVID-19.

La fel copiii cu vârsta până la 16 ani care au manifestări gastro-intestinale, neasociate cu alimentația.

Contactul direct este definit ca, orice  persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19, persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute. De asemenea, cineva care s-a aflat în aceeaşi încăpere, de exemplu  sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m, este considerat contact direct.

Caz probabil este și un pacient care a intrat în contact cu o persoana pozitiva sau care are legătură cu un focar.

INSP atrage atenția că o persoană care a purtat masca sau echipamentul de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică nu este considerată contact direct.

Decesul cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu aceasta boala, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară, care nu poate fi în relaţie cu SARS-CoV-2 şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului.

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente, cum ar fi cancerul sau  afecţiuni hematologice.

În situaţia în care apare necesitatea clarificării cauzei decesului, se indică examene RT-PCR din ţesut pulmonar recoltat de către medicul specialist de anatomie patologică fără a fi necesară necropsia.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>