Menu

Social
OUA PENTRU PASTE

Gospodarii buzoieni și-au pus găinile la îngrășat ca sa aiba ouă pentru Paste. In functie de numarul de oratanii din ograda oamenii isi socotesc cu atentie proviziile pentru Sarbatoarea Invierii. Nu de alta, dar o masa de Paste fara oua rosii, cozonac si pasca nu are niciun farmec.

Inainte de Paste cotcodaceala devine litera de lege in gospodarii, iar ouale inaripatelor sunt luate ca niste trofee. Doamna Mioara, din localitatea buzoiana Topliceni, cauta in fiecare zi in cuibarele gainilor sau ale ratelor si niciodata nu pleaca cu mana goala. Au fost zile in care femeia a luat luat chiar si 10 oua de la pasari. Asa a reusit sa stranga pentru Paste nu mai putin de 200 de oua.Si vecinele doamnei Mioara se lauda cu proviziile de oua pentru Paste. Potrivit tradiției, ouăle care urmează să fie înroșite de Paște trebuie adunate din cuibar în miercurea celei de-a patra săptămâni a Postului Mare, pentru că astfel nu se vor strica. Femeile au respectat intocmai acest obicei si spun ca le-au dat gainilor hrana pe saturate, ca sa faca cat mai multe oua.Unele femei, care au strans mai multe oua, le vand in piata cu 50 de bani bucata si nu se plang de cumparatori. Altele spun insa ca pretul e prea mic si ca din proviziile de oua le vor da rudelor.

Ouale vor fi înroșite, potrivit tradiției, în Joia Mare. Se spune că cei care mănâncă în noaptea de Înviere ouă vopsite vor fi feriți de boli și necazuri tot anul.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>