Menu

Social
INCENDIU UCIGĂTOR LA GURA TEGHII

A ars pădurea în munții Buzăului dar și mai tragic este că flăcările au ucis o bătrână și l-au rănit grav pe soțul ei. Cei doi vroiau sa curețe un teren, dar vântul le-a întețit focul și i-a prins la mijloc. Zece hectare de litieră au fost cuprinse rapid de flăcări și zeci de pompieri și localnici au sărit să le stingă. Pentru femeie nu s-a mai putut face nimic, iar soțul a fost trimis cu un elicopter la spitalul de arși din Capitală.

Alarma s-a dat ieri în jurul orei 15, în localitatea Valea Păltinișului din comuna Gura Teghii. Sătenii au sunat la pompieri dupa ce au văzut flăcările și au auzit strigătele de durere ale celor doi bătrâni.Pompierii și localnicii au urcat cu greu pe pantele abrupte ale muntelui. Doar cu sticle cu apă și ajutați de mături și lopeți au luat la pas fiecare focar. Abia stingeau într-un loc, că scânteile duse de vânt aprindeau în altă parte vegetația uscată și lăstărișul. În total 10 hectare de litieră de foioase și conifere au fost mistuite de flăcări. Zeci de oameni s-au luptat cu incendiul pe care au reușit să-l lichideze după câteva ore.Femeia avea 65 de ani, iar soțul său are 72. Cei doi au vrut să curețe terenul pe care îl aveau în apropiere de pădure. Au strâns frunzele și iarba uscată și i-au dat foc fără să țină însă cont de vânt. Flăcările s-au întețit și, scăpate de sub control, au înconjurat-o pe bătrână. Soțul a sărit să o scoată, dar focul i-a aprins și lui hainele. Când au ajuns sătenii, bătrâna își dăduse ultima suflare, iar bărbatul avea arsuri grave, dar era conștient.

Batrânul a fost transportat cu o ambulanță la spitalul din Nehoiu iar medicii au decis să ceară un elicopter ca să-l transporte la spitalul de arși din Capitală. Bătranii aveau singuri grijă de gospodărie. Au două fiice, dar fiecare la casa ei.
În fiecare primăvară, pompierii buzoieni sunt chemați la zeci de incendii cauzate de localnicii care dau foc vegetației uscate ca să curețe terenurile. Deși există chiar și amenzi, sătenii nu țin cont de ele.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>