Menu

Social
PELERINAJ AL SUFERINTEI

Uniti de suferinta fostilor detinuti din inchisorile comuniste. Este concluzia la care au ajuns 30 de studenti de confesiuni diferite, din Cluj, dupa ce au vizitat penitenciarele, unde importanti oameni ai vremii au fost intemnitati politic. Ultima oprire a fost sambata la Inchisoarea Tacerii, din Rm. Sarat, temuta prin duritatea izolarii, infometarea sistematica si bataile discretionare aplicate detinutilor.

Cei 30 de studenti, de la patru facultati cu profil teologic, din Cluj Napoca, au participat la o excursie de studiu, la penitenciarele comuniste din tara, unde au fost intemnitati importanti oamenii ai vremii. Dupa ce au vizitat fostele inchisori de la Aiud, Fagaras, Pitesti si Jilava, tinerii au ajuns sambata si la Rm. Sarat. Acestia au aflat ca indiferent de etnie si confesiune, detinutii au suferit la fel, pe timpul intemniţarii. Studentii au fost impresionati de fosta inchisoare de la Rm. Sarat. Acestia recunosc ca nu stiau prea multe despre acest loc, insa au aflat de la ghidul lor, directorul general Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, ca toti cei care au fost inchisi aici au trecut prin suferinte grele. Chiar daca sunt de confesiuni diferite, tinerii au au trait aceleasi sentimente. Studenţii au avut ocazia sa vada celulele in care au stat inchisi detinutii si au înţeles in ce conditii cumplite au trait acestia.

In fosta inchisoare de la Rm. Sarat, au fost intemnitati incepand cu anul 1947 detinuti politici din zona Buzaului, care s-au opus colectivizarii sau care au refuzat sa depuna cotele agricole obligatorii. Tot aici au fost intemnitati si liderii Partidului National Taranesc, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ilie Lazar, Ion Diaconescu, precum si fostii ministri Ion Petrovici si Petre Tomescu. Inchisoarea de la Rm Sarat a devenit temuta prin duritatea izolarii, infometarea sistematica si bataile discretionare aplicate detinutilor.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>