Menu

Social
CETĂȚENI DE ONOARE

Buzăul are un nou cetățean de onoare. Este vorba despre titlul oferit post-mortem globe-trotterului Dumitru Dan, care, cu mai bine de 100 de ani în urmă, a făcut înconjurul lumii pe jos. În cadrul unei ceremonii care a avut loc astăzi, a fost decernat și titlul de om al anului, distincție acordată atât scriitorului Florentin Popescu, cât și artistului plastic Valeriu Șușnea.

Primăria Buzău a decis ca titlul de „Cetăţean de onoare” să fie oferit unei singure persoane, post-mortem. Asta, spre deosebire de anul precedent când opt persoane s-au bucurat de această distincţie. “Cetăţeanul de onoare” al acestui an este Dumitru Dan. Profesor de geografie şi globe-trotter buzoianul s-a născut într-o familie de origine greacă. În 1910, îmbrăcat în straie populare, a cucerit un titlu mondial pentru că a înconjurat lumea pe jos. Performanţa sa a rămas neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor în anul 1985. La eveniment a fost prezent nepotul renumitului globe-trotter. Titlul de „Omul anului 2014” a fost acordat, ex-aequo, (se citeste ex ecvo) scriitorului Florentin Popescu, redactor-şef al revistei „Bucureştiul literar şi artistic” şi lui Valeriu Şuşnea, pictor, restaurator muralist şi profesor. În cadrul evenimentului de astăzi a fost lansată și cartea „Războiul aerian deasupra României (1916 – 1918)”, lucrare scrisă de expertul în istoria aviației române, Valeriu Avram, și de istoricul buzoian Valeriu Nicolescu. Astăzi, în cadrul aceleiaşi festivităţi, primarul Constantin Boşcodeală i-a mai premiat cu câte 500 de lei şi o plachetă a municipiului Buzău pe toți ceilalți 68 de cetăţeni de onoare ai oraşului Buzău. Printre protagoniștii evenimentului s-a numărat şi antrenorul de box Constantin Voicilaș, care a destins atmosfera cu o epigramă scrisă pe loc.

Manifestările din cadrul „Zilelor Buzăului 2015” vor continua în zilele următoare. Vineri, sâmbătă și duminică, platoul din Piața Dacia va fi gazda a trei seri de spectacole. Duminică seară, vor susține recitaluri Corina și formația Deep Central.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>