Menu

Cultural
CASTELUL PELES IN PERICOL DE PRABUSIRE

Castelul Peleş, unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, are nevoie urgentă de reparaţii. Tencuiala a început să cadă, iar terasa o ia, pur şi simplu, la vale. Vizitatorii au observat cum administratorii încearcă să oprească dezastru prin montarea unor proptele de lemn. Inevitabilul se produce însă.

Castelul Peleș este în mare pericol. Între cele două terase principale ale Castelului au apărut fisuri, iar acoperişul este, de asemenea, degradat. În ultimii ani, imobilul a fost parţial reabilitat, iar lucrările s-au făcut doar la suprafaţă. Aşa se face că acum administratorii au aşezat bucăţi de lemn pe marginea teraselor. Cel puţin o dată pe lună, o echipă de alpinişti utilitari se caţără pe acoperişuri şi turnuri, pentru a vedea dacă apar noi probleme. Vizitatorii spun că e mare păcat ca un astfel de simbol să fie lăsat să se degradeze.

Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României în perioada 1866 – 1914. Castelul va rămâne reședință a familiei regale până în 1948, când este confiscat de regimul comunist. În 1953 Peleșul devine muzeu. Este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat . Ministerul Culturii nu a mai alocat fonduri substanţiale Castelului Peleş din 2006.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>